Вступити до родини ATR

Позиція Туреччини щодо Криму вселяє надію — представники кримськотатарських дернеків звернулися у листі до Ердогана: ZAMAN

29 вересня 2021, 08:45
808

Позиція Президента Туреччини щодо Криму вселяє надію багатьом кримським татарам.

Про це йдеться у відкритому листі  Платформи кримськотатарських організацій до Реджепа Таїпа Ердогана. 

Біля 50 дернеків звернулися до глави Турецької Республіки перед його зустріччю с президентом Росії Путіним.

«Пане Президенте, ми пишаємося вашим зверненням до Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй і тією чуйністю, яку ви проявили до кримського питання під час цього виступу. Висловлена вами так чітко і без коливань позиція нашої держави проти окупації, гноблення і переслідувань, з якими стикаються Крим і кримські татари, дала великі надії не тільки мільйонам кримських татар, які проживають в Туреччині, але і мільйонам кримських татар, що живуть на своїй батьківщині в Криму і в інших 15 країнах», — йдеться у зверненні.

Автори листа також нагадали про становище, у якому опинився корінний народ Криму в російській окупації.

«Сьогодні стосовно кримських татар в Криму відбувається політика утисків та залякувань. Наші національні і релігійні інститути хочуть знищити. Національним лідерам заборонений в'їзд до Криму, органи самоврядування кримських татар Меджліс та Курултай обрані народом демократичним шляхом  заборонені.  Першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла разом з його друзями звинуватили без будь-яких реальних підстав, а потім заарештували. Наших людей хочуть таким чином налякати і змусити виїхати з Криму. Крим хочуть відокремити від турків і мусульман, які є його основними елементами. Кримськотатарську цивілізацію, яка є найбільш тендітною частиною турецько-ісламської цивілізації, і самобутність нашого народу намагаються відібрати в нас силою. Наші друзі, брати які всіма силами чинять опір цій жорстокості, з надією в своїх серцях чекають, щоб їм була надана всіляка допомога», — пишуть активісти. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ