Вступити до родини ATR

День проти примусового вилучення органів — п'ять правозахисних організацій випустили спільну декларацію: ZAMAN

1 жовтня 2021, 13:21
526

1 жовтня відзначають день проти примусового вилучення органів.

До цієї дати п'ять правозахисних організацій випустили спільну декларацію із закликом припинити подібну практику у Китаї. Перед прийняттям документа десятки політиків і експертів з 19 країн обговорили проблему на онлайн-саміті. Незалежні розслідування показали, що китайська влада десятиліттями вилучали органи у в'язнів совісті проти їх згоди. Однак про цю проблему мало хто говорить публічно.

«Коли я глибше вивчив проблему, то був просто в шоці. Витяг органів — це жахлива практика, це навіть складно собі уявити. Людину вбивають, а його тіло розглядають як шматок м'яса. Страшно», — коментує сенатор від штату Міннесота Джон Гофман.

Китай вважають одним з головних напрямків так званого трансплантаційного туризму. Він привертає людей рекордно коротким терміном очікування органу. За словами очевидців, чекати орган можна всього кілька тижнів. На Заході ж це зазвичай займає роки в черзі. Пекін заявляє, що органи надходять від донорів-волонтерів. До зовсім іншого висновку прийшли на Міжнародному Трибуналі по Китаю, який відбувся в Лондоні у 2019 році. 

Трибунал постановив, що насильницьке вилучення органів відбувається по всьому Китаю і в великих масштабах, і що керує цим комуністична влада країни. На думку експертів, головне джерело органів — прихильники Фалуньгун. Китайська влада репресує цю мирну практику медитації більше 20 років. Там практикуючі Фалуньгун складають найбільшу групу в'язнів совісті в світі. 

Французький сенатор Андре Гаттолен заявив, що через погрози Пекіна або підкуп деякі політики вважають, що ліпше про проблему мовчати.

«Якщо хтось піднімає питання вилучення органів у Китаї, то відразу з'являється великий ризик, що його оголосять ворогом компартії або ворогом Китаю. Також з'являється ризик політичного чи економічного відкупу з боку Пекіна. Це можна назвати дипломатією замовчування», — впевнений французький сенатор. 

Водночас, представниця Південної Кореї каже, що ООН буде складно вирішити проблему, оскільки Китай посідає в Раді Безпеки. Вона рекомендує країнам вводити персональні санкції щодо чиновників, залучених у вилучення органів.

Як відомо, США, ЄС, Ізраїль, Канада і Австралія вже прийняли закони, які посилюють покарання за насильницьке вилучення органів. Деякі країни також ввели обмеження на трансплантаційний туризм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ