Вступити до родини ATR

Гетьманська столиця крізь віки — члени Меджлісу відвідали Батурин: ZAMAN

12 жовтня 2021, 09:52
688

Представники Меджлісу кримськотатарського народу відвідали історико-культурний заповідник у Батурині — резиденції гетьманів Лівобережної України.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров назвав Батурин святим для України місцем, тому що тут гетьмани намагалися відбудувати українську державу.  До того ж, Батурін та Бахчисарай — це дві столиці, між якими завжди існував зв'язок. 

«Сьогодні історія нібито повторюється: Україна під натиском Росії, російської агресії, йде російсько-українська війна, Крим окупований Росією — бачте, ми ніби знову перенеслися в середину та кінець 17 століття. Побачивши, як відродився Батурин, як гетьманська столиця, які тут працюють чудові люди, як навідуються тисячі і тисячі українців до цих музеїв, як вони набираються сили через пізнання своєї історії, в мене немає жодних сумнів, що цього разу нашому спільному ворогу просто не вдасться досягти своєї мети. Ми не лише вистоїмо, ми і посилимося з цієї навали, яка на українську землю прийшла з Москви», — каже Рефат Чубаров. 

Одним із напрямків співпраці з адміністрацією заповідника «Гетьманська столиця» буде вивчення спільної історії українського та кримськотатарського народів.

«Ми будемо проводити спільні заходи, дослідження, виставки. Ми будемо вивчати ще маловідомі сторінки історії. Будемо закріплювати пам’ять про ці спільні наші дії. І це буде стосуватися не лише Батурина — це і Конотоп, і інші події, де українські і кримськотатарські війська були разом пліч-о-пліч і протистояли іншим агресорам», — додав Чубаров. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ