Вступити до родини ATR

Нобелівська премія 2021 — вчені з США дослідили економіку праці: ZAMAN

13 жовтня 2021, 07:38
644

Економісти Девід Кард, Джошуа Ангріст і Гвідо Імбенс отримали Нобелівську премію з економіки 2021 року.

Науковців нагородили за те, що вони навчили світ проводити природні експерименти, щоб показати реальний вплив економіки на різні сфери: від сектора фаст-фуду в США до міграції з Куби в епоху Кастро. 

На відміну від медицини та інших наук, економісти не можуть проводити контрольовані клінічні випробування. Лауреати запропонували проводити експерименти у реальних життєвих ситуаціях, щоб дослідити процеси в світі. 

Цей підхід згодом поширився і на інші соціальні науки. В одному з експериментів на початку 90-х Кард вивчив вплив підвищення мінімальної зарплати на сектор фаст-фуду у штаті Нью-Джерсі. У підсумку він спростував поширену думку, що таке підвищення обов'язково призведе до скорочення зайнятості.

Комітет також зазначив, що природні експерименти важко привести до спільного знаменника, але Ангріст та Імбенс в середині 90-х вирішили цю проблему і показали, що з них можна зробити точні висновки про причину і наслідок.

«Ми шукаємо певні місця, де сталася якась випадкова зміна. Це дозволяє нам отримувати ці результати з такою ж вірогідністю, що і при рандомізованих експериментах», — розповідає професор економіки Стенфордського університету Ґвідо Імбенс.

У минулі роки серед лауреатів Нобелівської премії з економіки домінували співробітники американських інститутів. Цей раз не став винятком. Попри те, що Кард — канадець, а Імбенс — голландець, всі троє мають громадянство США і працюють у провідних американських університетах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ