Вступити до родини ATR

Підтримка територіальної цілісності України — якими стали результати саміту Україна-ЄС: ZAMAN

13 жовтня 2021, 08:06
677

Підтримка територіальної цілісності України та антиолігархічного закону, спільна підготовка до газової війни з Росією та угода про відкрите небо, а ще 600 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС.

Такими стали результати 23-го саміту Україна — ЄС, що відбувся у Києві. 

Президент України Володимир Зеленський приймав президента Європейської ради Шарль Мішеля і президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн у Маріїнському палаці. Вони очолюють інституції, які взяли участь у саміті. А вже по обіді вони виступили зі спільною заявою. 

За словами президента Європейської ради Шарля Мішеля, Європейський Союз підтвердив підтримку політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС. А також заявив про непохитну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.

«Ви можете розраховувати на нашу підтримку. Ми засуджуємо незаконну анексію Криму та Севастополю. Ми постійно підтверджуємо свою підтримку незалежності та суверенності України. І будемо підтримувати усі зусилля України у рамках двосторонньої співпраці для того, щоб зберегти світовий порядок, який базується на верховенстві права», — наголосив він.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн також заявила про те, що Європа ніколи не визнає окупацію півострова та закликала Росію визнати себе стороною конфлікту.

«Україна може бути впевнена у нашій твердій підтримці її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності. Ми продовжуємо підтримувати повну імплементацію Мінських угод та вітаємо українські зусилля, підтримуємо вашу позицію, пане Президенте, та позицію вашого уряду. Ми закликаємо Росію взяти на себе відповідальність як сторони цього конфлікту», — підкреслила вона.

Президент Володимир Зеленський закликав Європейський Союз зміцнити санкційний тиск на Росію. Він подякував за участь у Кримський платформі та заявив, що ЄС повинен ввести санкції проти всіх, хто організовував вибори до Держдуми в окупованому Криму та на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ