Вступити до родини ATR

Україна вимагатиме від РФ компенсації за захоплення військових кораблів — порушила міжнародне право та зневажає український суверенітет: ZAMAN

14 жовтня 2021, 07:56
530

Українська делегація закликає негайно перейти до розгляду по суті справи затриманих українських моряків.

Йдеться про події 25 листопада 2018 року, коли співробітники ФСБ захопили 24-х українських моряків і військові катери «Нікополь», «Бердянськ» і буксир «Яни Капу». 

Представниця України Оксана Золотарьова наголосила, що Росія порушила основоположний принцип морського права, а саме імунітет військових кораблів, який гарантує Конвенція ООН. 

За її словами, зараз суд визначатиме юрисдикцію, а розгляд справи по суті займе кілька років. 

Раніше слово мала російська делегація, яка заперечувала, що справу має розглядати Арбітражний суд. Українська делегація назвала це спробою уникнути відповідальності, а міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що суду вказали на російські маніпуляції. 

«У понеділок російська сторона представляла свої аргументи та намагалася ввести суд і громадськість в оману. Це була спроба поставити все з ніг на голову в класичному російському стилі. Проте вже вчора слово взяла українська делегація і ми зірвали цей план Росії. Україна навела аргументи, які не дадуть Росії уникнути відповідальності», — заявив Кулеба.

Як відомо, Міжнародний трибунал з морського права у травні 2019 року зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм змогу повернутися до України, а також повернути кораблі. 

Нагадаємо, що 7 вересня 2019 року між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, були звільнені, зокрема, 24 полонені моряки. А у листопаді того ж року в акваторії Чорного моря РФ передала Україні катери «Бердянськ», «Нікополь» та буксир «Яни Капу». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ