Вступити до родини ATR

Свято не про стать, а про захист Батьківщини — в Україні відзначили День захисника і захисниці: ZAMAN

15 жовтня 2021, 08:29
925

В Україні відзначили День захисника та захисниці — державне свято, яке встановили у 2014-му році.

Тоді, у 2014 році, після російського вторгнення, Україна відмовилася від радянського спадку та перестала відзначати свято окупанта 23 лютого. 

Полеглих захисників України біля Стіни Пам’яті у середмісті Києва вшанував Президент Володимир Зеленський. Згодом він попрямував до Запоріжжя. На Хортиці президент прийняв присягу майбутніх захисників України. Це — 150 учнів військових ліцеїв з Запоріжжя, Кривого Рогу та нині окупованого Луганська. 

Більшість ліцеїстів народилися у 2006-му році. Вони з малечку знають, хто ворог, бо ж бачили вторгнення російських військ до Криму та на схід України, каже Володимир Зеленський.

Голова держави також присвоїв посмертно звання Героя України військовим Миколі Верхогляду та Рустаму Хамраєву. Улітку 2014-го Рустам до останнього прикривав побратимів біля Металіста, що на Луганщині, але російські окупанти розстріляли його майже впритул. 

Пам’ять полеглих захисників вшанували й неподалік лінії фронту. У Сєвєродонецьку більше тисячі військових, поліцейських та надзвичайників крокували центральним проспектом. Це ті, хто тримає рубежі оборони на східному фронті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ