Вступити до родини ATR

Ключ до деокупації півострова — коли буде створена національно-територіальна автономія Криму: ZAMAN

19 жовтня 2021, 07:45
697

Активний процес з підготовки до створення національно-територіальної автономії почався після окупації півострова Росією.

5-ий президент України Петро Порошенко доручив внести зміни до 10 розділу Конституції і зафіксувати там право кримськотатарського народу на самовизначення у складі української держави. Саме до цього закликав Другий Курултай кримськотатарського народу у 1991 році.

«Крим є національною територією кримськотатарського народу, на якій тільки він має право на самовизначення так, як воно викладено в міжнародних правових актах, визнаних світовою спільнотою.  Політичне, економічне, духовне і культурне відродження кримськотатарського народу можливе тільки в його суверенній національній державі. До цієї мети буде прагнути кримськотатарський народ, використовуючи всі засоби, передбачені міжнародним правом», — йдеться у декларації про державний суверенітет кримськотатарського народу.

Робоча група Конституційної Комісії напрацювала документ про створення кримськотатарської національно-територіальної автономії. Політики запевняли, що процес перебуває на фінішній прямій. Після програшу на президентських виборах, вже нардеп Порошенко пояснював, чому цього не відбулося.

«Після обрання президентом Володимира Зеленського та приходом до парламенту монобільшості із «Слуг народу», новим політикам довелося заново пояснювати, що створення кримськотатарської національно-територіальної автономії це ключ до деокупацію півострова», — заявив він.

Депутати з монобольшості запевняли, що зміни до 10-го розділу Конституції щодо переформатування Кримської автономії — у процесі. Кажуть, хоч створення кримськотатарської національно-територіальної автономії назріло, спочатку потрібно ухвалити закон про корінні народи.

Закон про корінні народи Верховна Рада ухвалила в липні. Але проєкт закону про зміну статусу Криму у парламенті так і не з'явився. Президент Володимир Зеленський, відповідаючи на питання кримських журналістів на острові Зміїний про своє ставлення до національно-територіальної автономії, заявив, що чекає рекомендацій від експертів Кримської платформи. При цьому головною умовою є узгодження з корінним народом Криму.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров відреагував на слова президента, нагадавши, що законопроєкт про зміни до Конституції був готовий ще у 2018 році.

Для того, аби запустити процес зміни статусу Криму, проєкт закону повинен отримати 226 депутатських голосів. Потім свій висновок повинен дати Конституційний суд. Крапку повинні будуть поставити 300 голосів нардепів, тобто конституційна більшість. Але для початку проєкт закону повинен з'явитися у парламенті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ