Вступити до родини ATR

Духовний центр для тисяч мусульман — у Запоріжжі відкрили мечеть: ZAMAN

19 жовтня 2021, 09:03
596

У Запоріжжі відкрили першу у місті Соборну мечеть — найбільший мусульманський осередок всього регіону.

Раніше на місці мечеті був невеличкий будиночок, де збиралися віряни. Але він був замалий, щоб вмістити усіх охочих. 

Лише за офіційними даними, у Запоріжжі проживає 5 тисяч мусульман, але насправді вірян значно більше, каже імам Мухаммад Мамутов. Упродовж трьох років спільними зусиллями тут звели нову мечеть, яка стане місцем культурного та релігійного життя мусульман поза їхньою національністю.

Всередині є дві просторі молитовні зали. В одній моляться чоловіки, окремо — жінки. На п’ятничну молитву тут можуть зібратися близько 300 людей.

На думку імама Мухаммада Мамутова, робота ісламського духовного центру сприятиме відродженню та розвитку  мусульманської громади регіону, впровадженню традиційних норм ісламу, що базуються на принципах миру, добросусідства та взаємоповаги.   

«Наша мечеть об'єднує усіх мусульман, які тут живуть. Сюди приходитимуть на свята, п'ятничні намази, наприклад, казанські татари, які хочуть провести свої заходи. Наші двері відкриті для них. Брати азербайджанці також можуть провести свої заходи, наприклад пов'язані з народженням дитини, нареченням, обряд шлюбу. Всі приходять сюди, всі беруть активну участь у житті мусульман Запоріжжя», — каже імам.

Зводили мечеть власними силами, з пожертв місцевих мусульман, а також меценатів з-за кордону. Це не лише місце для молитви, але й для навчання, свят та дозвілля.

«Мечеть — це дуже важливе місце не лише для чоловіків, а й для жінок. Запоріжжя є великим містом, мусульмани живуть в різних його кінцях, на різних берегах Дніпра, а ця мечеть нас об’єднує. Сюди ми приходимо на уроки, приводимо дітей, тому це дуже важливе місце для всіх мусульман», — підкреслює голова Ліги мусульманок України Ніяра Мамутова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ