Вступити до родини ATR

Акції проти Олімпіади у Пекіні — активістки протестують через порушення прав людини китайською владою: ZAMAN

20 жовтня 2021, 08:04
576

Тибетська й гонконзька активістки протестують на грецькому Акрополі проти Олімпіади у Пекіні. Вони розповідають про порушення прав людини у КНР напередодні запалення факела зимових Ігор.

у КНР напередодні запалення факела зимових Ігор. 

18-річна тибетська студентка і 22-річна гонконзька активістка забралися на риштування біля пропілеїв — парадного входу до Акрополя. Вони скандували заклики звільнити Тибет і Гонконг.

«Тибетських школярів примушують відвідувати школи-інтернати, де вони вчать китайську мову, але не можуть вивчати свою рідну. Китайська влада робить усе можливе, щоб утиснути нас, нашу культуру, наш народ і мову. Китай оголосив злочином бути тибетцем всередині Тибету. У Гонконзі кожен активіст перебуває або у вигнанні, або у в’язниці. На жаль, це сумна реальність у Тибеті, Гонконгу, Східному Туркестані, Південній Монголії та незалежному Тайвані», — наголошує активістка Тензін Янгзом.

Активістки беруть участь у кампанії «Ні Пекіну-2022». Вона закликає Міжнародний олімпійський комітет скасувати рішення провести зимові Ігри 2022-го року в Пекіні. Невдовзі після початку протесту поліція їх затримала.

«Ми закликаємо повністю бойкотувати зимову Олімпіаду 2022 року в Пекіні, бо Китай проводить геноцид уйгурів та небувалі репресії щодо жителів Тибету, Гонконгу, Південної Монголії та демократичного Тайваню», — додала дівчина.

Як відомо, Олімпіада у Пекіні починається в лютому. Міжнародний олімпійський комітет критикують за рішення знову провести Ігри у Китаї. Багато організацій вже закликали спортсменів бойкотувати захід. Серед них Всесвітній уйгурський конгрес, Тибетський інститут дій, «Китай проти смертної кари», «Студенти за вільний Тибет» та «Кампанія за уйгурів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ