Вступити до родини ATR

Переслідування за небажання служити в армії агресора — правозахисники заявляють про посилення тиску окупантів: ZAMAN

20 жовтня 2021, 09:32
606

Кількість переслідувань за небажання служити окупантам зростає в геометричній прогресії.

Про це заявив аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов. 

За його підрахунками, лише минулого року до окупаційних «судів» було передано 82 «справи» проти юнаків, які відмовляються йти до російської армії. Це майже стільки ж, скільки за попередні роки окупації разом.

Як відомо, десять окупаційних військових комісарів вже дістали підозри у вчиненні воєнного злочину, каже керівник прокуратури Криму Ігор Поночовний. Він додав, що з 2015 року, окупанти провели вже 13 призовних кампаній та закликали на служби понад 30 тисяч кримчан. 

За словами прокурора, вони є жертвами російської агресії, а переслідуванням за ухиляння від служби окупанти витісняють незгодних.

Окрім того, окупаційна «влада» постійно пропагує службу у своєму війську, зауважують експерти. Дітей залучають до військових таборів та парамілітарних організацій, як то «Юнармія» чи «Авангард». А у планах окупаційної «влада», щоб кожен десятий школяр на півострові пройшов через такі організації. Збори та форуми проводять попри коронавірус, прикриваючись карантином для переслідування незгодних.

Правозахисники нагадують, що безперервна пропаганда служби в окупаційному війську та призов до нього порушують Четверту Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ