Вступити до родини ATR

Злочини РФ ніколи не будуть забуті — у Києві презентували музей російської агресії: ZAMAN

21 жовтня 2021, 07:19
482

У Києві презентували Віртуальний музей російської агресії. Метою проєкту є розповісти у доступній формі правду про перебіг і наслідки збройної агресії Російської Федерації проти України.

На порталі музею зібрана достовірна інформація про злочинні дії країни-окупанта у Криму з 2014 року.

До створення проєкту долучилися Український інститут національної пам'яті, Міжнародний фонд Відродження, Центр дослідження безпекового середовища Прометей, Меджліс кримськотатарського народу, Прокуратура Криму, Офіс Генерального Прокурора та інші.

Такий віртуальний музей може бути корисним, наприклад, для студентів, які займаються дослідженнями, пов’язаними з Кримом, журналістів, вчителів історії, юристів, а також дипломатів.

Однією з висвітлених на порталі подій є заборона Росією Меджлісу кримськотатарського народу. Тут детально описана історія діяльності кримськотатарського представницького органу з часу його утворення до сьогодення. Згадується, як так званий «Верховний суд» Криму незаконно заборонив Рефату Чубарову та Мустафі Джемілєву в’їзд до Криму, а згодом визнав Меджліс екстремістською організацією та остаточно заборонив його діяльність в Криму.    

Співробітники прокуратури АРК та Офісу генпрокурора потурбувалися про те, щоб відомості про злочини Російської Федерації були вичерпними та верифікованими.

Поки що у Віртуальному музеї є тільки 20 кейсів, пов’язаних з Кримом. Згодом на порталі також з’явиться документація злочинів Росії на Донбасі. В Українському інституті національної пам’яті кажуть, що після вигнання окупанта з українських земель подібний, але вже не віртуальний, а справжній музей з’явиться у Сімферополі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ