Вступити до родини ATR

Європейський Союз висуває країнам-членам необґрунтовані вимоги — Польща на дебатах у Європарламенті: ZAMAN

21 жовтня 2021, 08:02
489

Європейський Союз висуває країнам-членам необґрунтовані вимоги.

Таку заяву зробив прем’єр-міністр Польщі під час напружених дебатів у Європарламенті.

«Ми не маємо розбіжностей. Просто верховенство закону використовують як привід, щоб вимагати від держав-членів того, чого немає в угодах», — заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. 

Дебати влаштували через нещодавнє рішення Конституційного трибуналу Польщі. Минулого тижня він оголосив, що конституція країни стоїть вище, ніж закони ЄС. Він також дозволив оскаржувати рішення Європейського суду, який уважається найвищою інстанцією. 

Голова Єврокомісії закликала Варшаву переглянути рішення, а також скасувати судову реформу, яка викликає велике невдоволення блоку. За її словами, тільки так Польща зможе отримати економічну допомогу від ЄС на відновлення після пандемії.

«Щоб європейська демократія працювала, треба поважати спільні правила й принципи інститутів і незалежного правосуддя. Мова йде про верховенство закону і європейського права. Не намагайтеся уникнути цих дебатів. Підрив будь-якої з цих основних опор ставить під загрозу нашу європейську демократію», — наголосила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Нагадаємо, що Польща запросила у Брюсселя майже 24 мільярди євро у вигляді грантів і ще понад 12 мільярдів дешевих кредитів, щоб відновити економіку. Однак, як припускають, гроші не виділять доти, доки суперечку навколо судової реформи й тлумачення основних законів ЄС не буде залагоджено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ