Вступити до родини ATR

Нелюдські умови — омбудсмен про незмінну ситуацію щодо утримання кримськотатарських політв’язнів

22 жовтня 2021, 18:45
876

Ситуація щодо незаконного утримання РФ українських політв’язнів є незмінною: вони перебувають у нелюдських умовах та без необхідної меддопомоги.

Про це на своїй сторінці у Facebook поінформувала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Отримала інформацію від адвокатів Назіма Шейхмамбетова та Едема Семедляєва, які нещодавно відвідали десятьох незаконно засуджених до тривалих термінів ув’язнення: Айдера Джаппарова, Руслана Месутова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва, Ленура Халілова, Ельдара Кантимірова, Руслана Нагаєва, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекіряєва та Сулеймана Асанова в СІЗО-3 міста Новочеркаська Ростовської області РФ. Там вони очікують на розгляд апеляційної скарги на незаконні вироки. Наші співгромадяни скаржаться на нелюдські умови тримання: харчування непридатне для вживання. Подача води обмежена, її на всіх не вистачає. Ув’язнених позбавляють засобів особистої гігієни та чинять психологічний тиск. Камери слідчого ізолятора переповнені, чоловікам доводиться спати по черзі, оскільки на 8 осіб лише 5 ліжок. Зі стелі тече вода, через сирість у приміщеннях слідчого ізолятора українські політв’язні постійно хворіють», — пише вона.

Омбудсмен звернулася з вимогою до російської колеги Тетяни Москалькової та Федеральної служби виконання покарань Росії терміново забезпечити поновлення прав громадян України, а саме: привести умови тримання у відповідність до міжнародних стандартів та надати кваліфіковану медичну допомогу усім, хто їх потребує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ