Вступити до родини ATR

Сто перша річниця з дня народження Амет-Хана Султана — у Києві вшанували пам’ять кримськотатарського національного героя: ZAMAN

26 жовтня 2021, 07:53
503

Неохопний кошик квітів у кольорах національного стяга з тамгою піднесли до погруддя кримськотатарського льотчика-аса Амет-Хана Султана.

У середмісті Києва відзначили сто першу річницю з дня народження кримськотатарського національного героя.

Близько сотні людей вшанували пам'ять героя біля його погруддя на столичній Алеї Вічної Слави. 

Лідери Меджлісу кримськотатарського народу, колишні політв’язні Кремля, активісти та діти з «Кримської родини» згадували Амет-Хана Султана і міркували про принципи, які він сповідував. 

«Він був одним з тих, хто там само, як ваші батьки та діди, боровся за свій народ. А кожен, хто бореться за свою землю, за свій народ, заслуговує на пошану, тому наша шана Амет-Хану Султану», — виступив зі своїм словом Рефат Чубаров.

Він громив ворога, звільняв Крим від нацистів та завжди був вірним сином свого народу. Двічі Герой Радянського Союзу третю зірку не отримав, бо став на захист свого депортованого з Батьківщини народу. Її він побачив на власні очі, бо саме був дома у відпустці. Амет-Хан Султан до кінця  війни прагне довести, що його народ — не зрадники. Здійснить ще понад триста  вильотів, зіб’є не один літак, отримає не один орден. Попри всі відзнаки, через свою національність після війни ледве влаштувався льотчиком-випробувачем. За небезпечні польоти йому втретє мали дати Героя радянського союзу. Сталін виявився  проти. Однак він не відмовився від свого коріння і все життя гордо називав себе кримським татарином. 

Під час випробування літака з новим реактивним двигуном, у 1971 році, сталася аварія. Пілот втратив контроль над машиною, в якій і загинув. За 32-річну кар'єру він здійснив понад 600 бойових вильотів. А у пам'яті залишився вірним сином кримськотатарського народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ