Вступити до родини ATR

Історії солідарності та спільної боротьби українців та кримських татар — завершується робота над циклом документальних фільмів: ZAMAN

26 жовтня 2021, 08:03
759

Мрія декількох поколінь кримських татар про національну автономію так і залишилася нездійсненою.

Завершується робота над циклом документальних фільмів про історію та взаємини українців та кримських татар. Це спільний проєкт телеканалу ATR та Українського культурного фонду. 

Авторка циклу фільмів, історик Гульнара Бекірова називає проєкт унікальним для України та сподівається розвіяти радянські міфи навколо взаємин наших народів.

У п’яти фільмах йдеться про взаємини кримських татар та українців упродовж століть. Спільні походи доби Кримського ханства, спротив більшовикам на початку 20 століття, взаємодопомога у часи геноцидів Голодомору та депортації. 

Окрему увагу приділили новітній історії, часам повернення кримських татар додому після десятиліть у вигнанні, а також російській окупації півострова. Про це розповідають безпосередні учасники тих подій. 

На думку Гульнари Бекірової, окупація та подальші репресії змусили замислитися про кримських татар, як частину української політичної нації.

Закадровий голос проєкту, журналіст Юрій Макаров вважає фільм власною спокутою. На його думку Україна завинила перед кримськими татарами, оскільки з перших років відновлення Незалежності варто було забезпечити усі права кримських татар і можливо відвернути окупацію.

У доробку режисера-постановника Валерія Балаяна десятки документальних фільмів. Зйомки циклу часами скидались на спецоперацію — окремі кадри знімали таємно, в окупованому Криму. Режисер зізнається, під проводом автора Гульнари Бекірової занурився у такі події, про які раніше й не чув.

Прем’єру циклу фільмів дивіться у середу, 28 жовтня, на телеканалі ATR.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ