Вступити до родини ATR

Скіфське золото повертається в Україну — рішення Апеляційного суду Амстердаму: ZAMAN

27 жовтня 2021, 08:03
520

Скіфське золото мають повернути Україні.

Так вирішив Апеляційний суд Амстердама, де проходили слухання по суті у справі про приналежність колекції «скіфського золота». 

Тепер експонати виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» мають повернутися до України. Однак чотири кримських музеї — Центральний музей Тавриди, історико-культурні заповідники Бахчисарая та Керчі та Національний заповідник «Херсонес Таврійський» — можуть звернутися до Верховного суду Гааги у Нідерландах, щоб оскаржити це рішення. 

Президент України Володимир Зеленський уже привітав рішення нідерландського суду.  А міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав це відновленням справедливості. 

Нагадаємо, що у справі йшлося про 565 предметів з музейного фонду України, які вже восьмий рік перебувають у Нідерландах. Здебільшого це археологічні знахідки, вартістю близько 10 мільйонів євро. Колекцію вивезли ще до окупації Криму. Наприкінці 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив, що колекцію, яка потрапила до місцевого музею до російської окупації Криму, доведеться повернути Україні. Окупаційна влада через кримські музеї чинила цьому опір. Вирішальне засідання у цій справі відбулося ще у квітні, але рішення оголосили лише зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ