Вступити до родини ATR

Каплиця замість пам’ятника кримськотатарської історії — будівництво на місці резиденції Калги-Султана у Сімферополі: ZAMAN

30 жовтня 2021, 10:33
763

На місці колишньої резиденції Калги-Султана у Сімферополі вже котрий рік ведеться будівництво капітальних споруд та каплиці.

У різні роки цю територію намагалися забудувати, навіть планували звести льодову ковзанку. Але щоразу кримськотатарській громадськості вдавалося відстояти цю землю. 

Ця територія мала охоронний статус, де у майбутньому мали бути проведені археологічні роботи. У 2014–2015 роках окупанти заднім числом виділили цю землю приватній особі. Наразі охоронна зона знаходиться за межами виділених двох ділянок. 

Колись тут був пам'ятник кримськотатарської історії, культури та архітектури. Резиденція Калги-Султана — другої особи у кримському ханстві — була збудована наприкінці 15 століття. Під час першої анексії Криму Росією 1783 року палац було зруйновано. У 19 столітті на руїнах палацу звели пивний завод, який у середині минулого століття було знесено. З того часу там був пустир. У 2017 році розпочалося приватне будівництво, територію обнесли парканом. Кримськотатарська громадськість забила на сполох, у листопаді 2017 року почалися розкопки, внаслідок яких було виявлено керамічні глечики, люльки для паління та монети доби кримського ханства.

Після проведених у 2017 році досліджень передбачалося проведення повномасштабних розкопок. Рішенням суду власнику ділянки було наказано знести споруду. Однак власник нібито так само замовив розкопки на своїй ділянці та археологи, за його словами, не знайшли тут нічого, що б пов'язувало територію з палацом Калга Султана. Це дозволило позбавити ділянку охоронного статусу та узаконити будівництво на ній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ