Вступити до родини ATR

Глибокий вдих — в Україні планують висадити мільярд молодих дерев: ZAMAN

23 листопада 2021, 08:39
584

Дерева часто називають легенями планети, і Україна планує зробити глибокий вдих. У найближчі три роки у країні мають висадити один мільярд молодих дерев.

Ще у червні президент підписав відповідний указ про висадку дерев.

«Вся Європа за 10 років планує висадити три мільярди, а ми плануємо самі, за три роки висадити мільярд», — каже голова держагенства лісових ресурсів Юрій Блоховець.

На сьогодні план виконано приблизно на 4%. Проте деякі екологи вважають це грубим втручанням в екосистему. За їхніми словами, цей дорогий проєкт втілити в життя буде непросто.

«Висаджувати потрібно буде зі швидкістю 10 дерев за секунду, або 200 саджанців за секунду. Тому це абсолютно нереалістично з технічного погляду», — вважає еколог Богдан Проць.

При цьому дослідження швейцарських вчених показало, що висаджування великої кількості дерев — найефективніший спосіб покращити стан екології. Зокрема, скоротити вміст в атмосфері СО2. Тим часом, в Україні найближчими роками також планують збудувати понад десять центрів з вирощування саджанців. Подібний діє вже у Львівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ