Вступити до родини ATR

Шоста річниця енергетичної блокади Криму — активісти припинили постачання електроенергії на півострів: ZAMAN

23 листопада 2021, 09:03
646

21 листопада — шоста річниця енергетичної блокади окупованого Криму. Цього дня шість років тому українські та кримськотатарські активісти спочатку припинили постачання на окупований півострів товарів з материкової України, а пізніше зупинили постачання електроенергії.

Осінь 2015-го. Півтора роки війни з Росією і  окупації Криму, а Україна досі постачає на окупований півострів 80% всієї електрики. І нею, по суті, живляться російські військові бази, адже для потреб людей достатньо потужностей місцевих станцій.   

Починається громадянська блокада. Падає перша опора ЛЕП Мелітополь–Джанкой. Згодом активісти виводять з ладу решту електроліній. 

Один із організаторів блокади Ленур Іслямов з часом розповість, що «відрізати» окупований півострів вирішили на початку вересня 2015 року і за місяць реалізували обіцянку. До адмінмежі почали з’їжджатися активісти  усієї країни.

«Люди дзвонили, підтримували, питали, куди перерахувати гроші.  Треба віддати належне тим людям, які приїжджали як волонтери кухарями, допомагали, мили, прибирали, накривали, це величезна праця.  Приїжджали лікарі, які лишалися з нами.  Справді, то була енергія. Люди горіли усі», — пригадує Іслямов.

Керівництво України спочатку не підтримувало блокадників. Їх штурмувала навіть Нацгвардія, а також батальйон «Херсон». Штурмом тоді керував Ілля Кива. Нині він народний депутат з фракції ОПЗЖ та вірний соратник Віктора Медведчука, який перебуває під підозрою у вчиненні державної зради. 

Позиція влади змінюється у грудні 2015-го. Росії ставлять ультиматум: буде постачання, якщо вона визнає Крим українським. Агресор відмовляється. І тоді прем’єр-міністр Арсеній Яценюк оголошує тотальну блокаду Криму. Починається повна ізоляція півострова.

В окупованому Криму без української енергіїї починаються віялові відключення,  зупинка підприємств, транспорту, інфраструктурних об’єктів. Окупант, який бравурно заявляв, що проживе без української енергії, починає хаотично шукати, як підживити півострів. Аби вирішити ситуацію, окупанти беруться зводити енергоміст, на який витрачаються  шалені кошти. Та проблеми міст не вирішив. Блекаути трапляються і донині. Військові бази на півострові зростають і тягнуть енергію, а в аномальну спеку потужності енергомосту не витримують навантаження. Тому ворог починає тиснути на «нелюдяність» української влади, яка буцімто не жаліє кримчан.

Окупований Крим стає фінансовим та політичним тягарем для російського агресора та кримської «влади» колаборантів. І поки агресор не вийде з півострова, ситуація для нього гіршатиме. У цьому впевнений голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Жоден правитель України, чи то президент, чи то прем‘єр-міністр, чи нардепи — жоден не осмілиться настільки  поставити хрест на майбутньому України, визнавши Крим російським», — переконаний він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ