Вступити до родини ATR

«Поверніть мого тата!» — документальний фільм про незаконні арешти кримських татар: ZAMAN

24 листопада 2021, 08:47
859

«Поверніть мого тата!». Так називається документальний фільм, який підіймає одну з найболючіших тем сучасності: дитинство без батька.

Ідея створення стрічки належить Кримськотатарському ресурсному центру, а втілити її в життя допомогли продакшн-студія «Мир і ко» та німецьке посольство. 

Мета проєкту — привернути увагу української та міжнародної громадськості до проблеми політв’язнів Криму. У фільмі зібрали історії дітей, чиїх батьків російські окупанти кинули за ґрати чи насильно викрали після окупації Криму. 

Анімація до фільму частково зроблена з малюнків самих дітей. Вона ілюструє дитячі розповіді про те, якими вони пам'ятають дні, коли в їхніх сім'ях все було добре, і як все змінилося, коли окупанти забрали в них татусів.

«На цей час, за статистикою, вже є 197 дітей, батьки яких знаходяться в місцях несвободи, тобто у СІЗО і колоніях, але ми не повинні забувати також і про тих дітей, у яких батьки зникли безвісти, не повинні забувати про тих дітей, батьки яких були вбиті, і на сьогодні таких з десяток», — закликає голова Кримськотататського ресурсного центру Ескендер Барієв. 

Продюсер та керівник продакшн-студії «Мир і ко» Мирослав Гай впевнений, що ця картина дозволить людям побачити свавілля, вчинене в Криму російськими окупантами, очима дітей, а також повідомить про їхню біду всьому світові.

«Це біда для всього світу, що в 21-му столітті у нас абсолютно сталінськими, диктаторськими методами продовжують репресувати людей так, як це колись робили у 37-му році. Я думаю, на таке має реагувати кожна інтелігентна інтелектуальна сучасна цивілізована людина. Ніхто не може проходити повз це безучасно», — каже він.

Інтерв'ю у дітей брала режисерка Олександра Анкудінова. Перед зйомками вона психологічно налаштовувала малечу, адже їм було дуже важко говорити на такі болючі теми. 

«Кожна історія для мене особисто це історія про силу дітей, про їх дух, про те, що попри складнощі вони готові чекати, готові боротися, і як ви чули, одна з героїнь Хатідже сказала, що стає все більше тих, хто говорить про цю проблему відкрито, і для мене це було важливо з точки зору прав людини, з точки зору допомоги дітям», — підкреслює режисерка.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров запропонував показати цей фільм дітям російських політиків, які розв'язали війну проти України, щоб дати їм відчути той біль, який окупанти завдали кримським родинам.

«Трагедія дітей полягає в тому, що окупанти позбавили їх батьків. Вони просто незаконно, злочинно заарештували, закрили їх за ґратами на 20, 17, 13, 14 років… і ці діти залишилися без своїх батьків. Це таке, що не може просто в нормальному світі відбуватися. Тому ми підтримуємо такі фільми, сподіваючись на те, що вони достукаються до сердець тих людей, які можуть впливати на те, щоб у світі було менше таких трагедій, як зараз відбувається у Криму», — наголошує він.

Фільм навмисно зробили 20-ти хвилинним, щоб встигнути за годину, яку надають на міжнародних майданчиках, показати стрічку та розповісти присутнім про порушення прав дитини в окупованому Криму. Він перекладений сімома мовами: українською, арабською, німецькою, англійською, турецькою, італійською та іспанською. Творці фільму подали заявки для участі в українських фестивалях та конкурсах в Австралії, США, Великобританії, Німеччині, Франції. Широкому загалу фільм буде доступний влітку наступного року. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ