Вступити до родини ATR

Чотири роки без Веджіє Кашка — річниця загибелі ветерана кримськотатарського національного руху: ZAMAN

24 листопада 2021, 09:31
607

23 листопада 2017 року, під час затримання Бекіра Дегерменджі, Казима Аметова, Асана Чапуха та Руслана Трубача, співробітники ФСБ Росії у Сімферополі вбили ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Життя Веджіє-апте було суцільною боротьбою. У 9 років  разом з усім народом її депортували. В Узбекистані вже у 50-і роки вона активно включається у національний рух. У 67-му після виходу указу, яким по суті заборонялося кримським татарам повернення на батьківщину, Веджіє-апте всупереч усьому їде до Криму. Радянська влада ще двічі виганяла Веджіє-апте з родиною з Криму, вивозячи їх в голий степ. 

У часи поневірянь ветеран втратила двох дітей. Її домівки знищували. Лише з третьої спроби у 76-му році їй вдалося залишитись на Батьківщині, у Криму, завдяки підтримці академіка Сахарова. І навіть після цього Веджіє Кашка не припинила боротьбу. 

А коли у 2014 році її землю знову захопив  окупант, попри вельми поважний вік і хвороби, вона боролася далі — переймалася через арешти кримських татар окупантами, підтримувала їхні родини. Так само активно Веджіє Кашка захищала Телеканал ATR, коли окупанти почали витискати канал з півострова через  його непримиренну позицію із окупацією.

«Не бійтеся ніхто. Люди бояться, але не треба. До суду приходити бояться. Ми не будемо боятися заради нашої Батьківщини, ми не захопили іншу Батьківщину, це вони нахабно захопили нашу. Ми живемо на нашій рідній землі, нехай бояться ті, хто без дозволу сюди прийшов, та нехай бояться ті, хто вивозить наших хлопців звідси та судить їх», — казала Веджіє Кашка.

Ветерана кримськотатарського національного руху не стало 23 листопада 2017-го. Трагічна загибель сколихнула увесь  кримськотатарський народ. Тоді, російські окупаційні силовики затримували Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Руслана Трубача, Кязіма Аметова та саму Веджіє Кашка. На 82-річну жінку надягли кайданки та вдарили прикладом автомата. Їй стало зле, і вона померла у кареті швидкої. За словами адвоката Миколи Полозова, люди в цивільному із посвідченнями співробітників ФСБ вилучили записи камер спостереження на місці тих трагічних подій. Так замітали сліди. 

«Російська влада відмовилася провести належне розслідування обставин її смерті.  Ніхто із силовиків жодної відповідальності не поніс. Європейський суд прийняв у своє провадження скаргу сина Веджіє Кашка.  Дата розгляду справи невідома. Російська влада змогла допустити її загибель, проте ніколи не зможе знищити пам'ять про неї», — каже Полозов.

Ім’я Веджіє Кашка назавжди залишиться в пам’яті тих, хто її знав, воно вписане в історію національного визвольного руху і завжди викликатиме повагу як ім’я жінки-легенди, яка все життя боролася за свободу свого народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ