Вступити до родини ATR

Ліквідувати «Меморіал» — у РФ відбулося слухання щодо закриття найстарішої правозахисної організації країни: ZAMAN

27 листопада 2021, 09:45
699

Сотні людей зібралися біля будівлі Верховного суду Росії, де відбувалося слухання у справі про ліквідацію найстарішої правозахисної організації країни — «Меморіалу».

Раніше російська влада внесла організацію «Меморіал» до реєстру так званих «іноземних агентів». Позов подала Генеральна прокуратура, де стверджує, що «Міжнародний Меморіал» неодноразово порушував закон про іноагентів, не ставлячи на свої матеріали необхідне маркування. Згідно із позовом, організацію слід закрити, оскільки вона «порушує права та свободи інших людей, зокрема, право на доступ до достовірної інформації». 

На захист організації стали досвідчені та впливові адвокати. Вони стверджують, що організація завжди вчасно усувала всі порушення, і підстав для ліквідації замало. 

Суд тривав п'ять із половиною годин. У результаті суддя оголосила перерву у розгляді до 14 грудня. Представники «Меморіалу» вважають це добрим знаком. 

Як відомо, організацію заснували у Москві у 1992 році. Першим почесним головою товариства став академік Андрій Сахаров. «Міжнародний Меморіал» внесли до списку іноземних агентів у 2016 році. На підтримку НКО висловилися Рада Європи, провідні політики ЄС та посли держав Євросоюзу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ