Вступити до родини ATR

Новий штам коронавірусу — «Omicron» продовжує поширюватися у світі: ZAMAN

30 листопада 2021, 07:32
627

Новий штам коронавірусу під назвою «Omicron» продовжує поширюватися у світі.

Вже 13 випадків нового небезпечного штаму виявили у Нідерландах, по два — у Данії та Австралії. 

Міністр охорони здоров'я Нідерландів заявив, що усі випадки нового штаму виявили серед пасажирів двох рейсів, що прибули з Південноафриканської Республіки до Амстердама у п'ятницю. А загалом серед понад 600 пасажирів цих рейсів виявили близько 60 хворих на COVID-19. 

Минулого тижня Всесвітня організація охорони здоров'я назвала «Omicron» варіантом, який викликає занепокоєння. У міжнародної спільноти є побоювання, що цей штам стійкий до нинішніх вакцин. Він також є потенційно заразнішим. Втім, експерти поки не впевнені, що цей штам спричиняє важкі випадки захворювання. Глава Медичної асоціації ПАР каже, що поки що симптоми помірні.

«Поки немає приводів для паніки, важких пацієнтів не виявили. Це може змінитися в майбутньому, але галас, який створюють ЗМІ по всьому світу, не відповідає клінічній картині», — запевняє голова ПАР Ангелік Катзіа.

Водночас, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, коментуючи новий штам, закликала всіх продовжувати вакцинацію.

«Сподівайтеся на краще, готуйтеся до гіршого. Головний пріоритет — соціальна дистанція, скорочення контактів, а також максимальна вакцинація та ревакцинація», — заявила вона.

Тим часом глава американської компанії Moderna каже, що нова вакцина від Omicron, швидше за все, буде готова до початку наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ