Вступити до родини ATR

Вжити жорстких заходів тиску на РФ — Меджліс звернувся із заявою до міжнародної спільноти: ZAMAN

12 грудня 2021, 09:44
518

Росія намагається змусити кримських татар та українців залишити Крим шляхом репресій та насильства проти тих, хто демонструє нелояльність до окупантів.

У зв'язку з 73-ю річницею Загальної декларації прав людини Президія Меджлісу кримськотатарського народу прийняла заяву про порушення прав людини в окупованому Криму. 

У заяві йдеться про те, що на сьогодні у найтяжчому  становищі перебувають кримські політв'язні, яких каральні органи РФ катують у місцях позбавлення волі та позбавляют їх права на лікування. 

«У вересні 2021 року, через 10 днів після проведення у Києві першого саміту Кримської платформи, в якому взяли участь 46 офіційних делегацій країн та міжнародних організацій, каральні органи РФ розв'язали чергову масштабну операцію з переслідування кримських татар, початком якого стали арешти першого заступника Голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та громадських активістів Асана Ахтемова і Азіза Ахтемова. При цьому їх місцезнаходження приховувалося від родичів і адвокатів більше доби, протягом якої незаконно заарештовані кримські татари зазнали найжорстокіших фізичних тортур і психологічного тиску. Президія Меджлісу кримськотатарського народу звертається у День прав людини до всіх міжнародних організацій, до урядів та парламентів держав із закликом вжити жорстких заходів економічного, політичного та дипломатичного тиску на РФ з метою негайного звільнення окупованих нею територій України — Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей», — вимагають у Меджлісі.

Як відомо, під час масових арештів та затримань кримських татар у вересні-грудні поточного року окупаційні силовики захопили понад 100 осіб, зокрема багатодітних матерів, неповнолітніх дітей, адвокатів. Кількість переслідуваних у політично мотивованих «справах» в окупованому Криму становить 234 особи, з яких 121 людина незаконно позбавлена волі.  Одночасно РФ, порушуючи Женевську конвенцію від 12 серпня 1949 року про захист цивільного населення під час війни та з метою зміни демографічного та етнічного складу населення окупованого Криму, перемістила близько одного мільйона власних громадян на територію півострова. РФ як окупуюча держава ігнорує рішення та рекомендації, що приймаються міжнародними організаціями, не виконує рішення Міжнародного Суду ООН про скасування російською окупаційною «владою» заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу — представницького органу корінного кримськотатарського народу.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ