Вступити до родини ATR

40% українців пройшли повний курс вакцинації від COVİD-19 — люди з купленим сертифікатом зможуть отримати щеплення: ZAMAN

12 грудня 2021, 10:07
706

Понад 11 тисяч нових випадків коронавірусу зафіксували в Україні за минулу добу. 442 людини пішли з життя.

За повідомленням МОЗ, 45% дорослого населення України отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19. Майже 40% українців пройшли повний курс вакцинації.  

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, показник щеплених людей у світі до кінця року має становити 40%. 

Водночас, у МОЗ каратимуть клініки, що запровадили так звану «анонімну вакцинацію», тобто робили щеплення тим, хто раніше підробив сертифікат. Їх виключатимуть з переліку закладів охорони здоров'я, які роблять COVID-щеплення.

«Ці заклади свідомо порушують ліцензійні умови провадження медичної діяльності, тому будуть покарані. Вчора один заклад в Закарпатській області, який придумав собі процес «анонімної вакцинації», був виключений мною з переліку закладів охорони здоров’я, які проводять щеплення проти COVID-19. Тобто в цей заклад від сьогодні заборонено передавати вакцину, закуплену за кошти державного бюджету або доставлену в рамках глобальної ініціативи COVAX», — коментує міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За повідомленням міністра, люди, які мають підроблений COVID-сертифікат, можуть отримати щеплення проти коронавірусу, тільки якщо вони добровільно зізнаються у скоєному та активно сприятимуть розкриттю правопорушення.

«Ми маємо вже не один випадок, коли особа зверталася до медичного закладу з бажанням вакцинуватися, маючи підроблений сертифікат, але медичні працівники в таких випадках змушені відмовляти людям у вакцинації. Ми хочемо врегулювати цю ситуацію та звільнити від кримінальної відповідальності осіб, які купили підроблений COVID-документ», — додав Ляшко.

Наразі в Україні у жовтій зоні епідемічної небезпеки перебувають столиця та 12 областей. У червоній зоні залишаються 10 регіонів — Вінницька, Волинська, Житомирська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області. У помаранчевій зоні — дві області: Донецька та Одеська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ