Вступити до родини ATR

Жодних дискусій щодо України без України — Байден зателефонував Зеленському: ZAMAN

12 грудня 2021, 11:23
663

Президент США Джо Байден зателефонував українському президентові Володимиру Зеленському.

Розмова глав держав тривала трохи більше ніж півтори години. 

Президент Байден розповів подробиці своєї онлайн-зустрічі з російським президентом Путіним, що відбулася 7 грудня. 

Окрім того, президенти Зеленський та Байден обговорили питання членства України в НАТО, російську загрозу та як на неї реагувати. 

В ефірі програми «Право на владу» очільник офісу президента Андрій Єрмак заявив також про бажання Вашингтону долучитися до врегулювання війни на сході України.

«Я думаю, що наступного тижня в Брюсселі відбудеться зустріч президента Зеленського з президентом Макроном і з новим канцлером Німеччини, і я думаю, що ми будемо продовжувати працювати, щоб був проведений саміт нормандського формату. Але США прийняли чітке рішення — бути активним гравцем у цьому процесі», — повідомив Єрмак.

У Білому домі пояснили, що Джо Байден своїм дзвінком хотів укотре продемонструвати, що без України не буде жодних домовленостей щодо України. Також президент Сполучених Штатів наголосив на підтримці територіальної цілісності України.  

«Президент Байден хотів обговорити свої глибокі занепокоєння щодо нарощування російських військ біля українського кордону та його забов’язання рішуче реагувати в разі російської військової ескалації. Ми тісно співпрацюємо з Україною протягом усього цього процесу, на усіх рівнях. Ми у щоденному тісному контакті з вищими українськими посадовцями», — коментує речниця Білого дому Джен Псакі.

Сам президент Байден заявив, що чітко пояснив господарю Кремля наслідки за ескалацію агресії проти України.

«Під час зустрічі з Путіним я був дуже прямолінійним, жодних стримувань у виразах. Ввічливо, але я чітко дав зрозуміти: якщо він справді вторгнеться в Україну, наслідки будуть важкими. Це серйозні економні наслідки, яких він ще ніколи не бачив. Він негайно відповів, що все зрозумів», — запевнив Байден. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ