Вступити до родини ATR

Мілітаризація Криму РФ — Генасамблея ООН схвалила посилену резолюцію: ZAMAN

12 грудня 2021, 12:16
684

Генасамблея ООН схвалила посилену резолюцію щодо мілітаризації Криму Росією.

Цьогоріч ключовими нововведеннями до резолюції стали відображення в назві резолюції статусу Криму як тимчасово окупованого півострова, підтримка співпраці в Кримській платформі, наголос на відповідальності Росії за дотримання прав кримських татар як корінного народу Криму, вимога скасувати вироки, винесені заочно щодо лідерів кримськотатарського народу та кримських татар. 

Окрім того, резолюція закликає РФ припинити перекидання на півострів зброї та військових, припинити порушення свободи мореплавства в Чорному та Азовському морях. Зокрема, умисне перешкоджання судноплавству з порушенням міжнародного права, розширення військово-морських баз Чорноморського флоту РФ у Криму, проведення військових навчань у регіоні, будівництво мосту через Керченську протоку тощо. 

У резолюції міститься також заклик до всіх держав та міжнародних організацій утримуватися від будь-яких відвідувань Криму, які не погоджені з Україною. 

Цього року документ підтримали 63 країни,  22 проголосували проти і 55 утрималися.

«Окупувавши півострів і перетворивши його на потужну військову базу, Росія порушила і порушує основні норми та принципи міжнародного права і насамперед статут ООН. Сьогодні на території Криму розміщено непропорційно велику кількість озброєння. Росія регулярно організовує навчання з активними маневрами в Криму, що дестабілізує військово-політичну обстановку в регіоні. Сьогодні Україна стикається з ще більшою загрозою, ніж раніше. Нарощування військового контингенту біля нашого кордону становить 40 тактичних батальйонних груп, які можуть бути розгорнуті в рамках потенційної наступальної операції», — прокоментував постійний представник України в ООН Сергій Кислиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ