Вступити до родини ATR

Трибунал у Лондоні визнав геноцид уйгурів у Китаї — мусульманську народність піддають тортурам: ZAMAN

14 грудня 2021, 09:30
695

Незалежний трибунал у Лондоні постановив, що мусульманську народність уйгурів у Китаї піддають геноциду.

Група експертів Лондонського трибуналу під керівництвом відомого адвоката Джеффрі Найса підтвердила геноцид на основі фактів.

«Комуністична партія Китаю скоїла злочини проти людяності у вигляді переслідувань, ув'язнення та жорстокого позбавлення фізичної волі. Є розумні підстави вважати, що злочини проти людяності, які там відбуваються, — це примусова стерилізація, сексуальне насильство, тортури та насильницьке переміщення», — заявив Найс.

Раніше розслідування показали, що у Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні КНР понад мільйон уйгурів утримуються у так званих «центрах професійної підготовки», які насправді є в'язницями.

«Сподіваюся, що весь світ стане на захист уйгурів. Не лише оголосять бойкот та визнають, що є геноцид. Уйгури чекають якихось дій щодо влади Китаю», — додає активіст та адвокат Джевлан Шимеммет.

Нагадаємо, що у 2019 році той же Трибунал щодо Китаю під головуванням Джеффрі Найса дійшов висновку, що в Китаї тривалий час насильно вилучають органи у в'язнів совісті, і кількість вбитих величезна. Більшість із них — прихильники медитативної практики Фалуньгун, а також уйгури. Згідно з висновками Трибуналу, у ході переслідування Фалуньгун у Китаї відбуваються злочини проти людяності. Тим часом, Управління ООН з прав людини оголосило, що теж має намір подати звіт щодо Сіньцзяну. Верховний комісар Мішель Бачелет зазначила, що китайська влада поки що не дозволила їй в'їхати в країну для незалежного розслідування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ