Вступити до родини ATR

Німеччина оголосила двох співробітників посольства Росії персонами нон ґрата — замовлене вбивство: ZAMAN

17 грудня 2021, 07:55
701

Уряд Німеччини викликав посла Росії для консультацій та повідомив йому, що двох співробітників російської дипмісії оголосили персонами нон ґрата.

Причиною стало рішення берлінського суду, який постановив, що у 2019 році Москва замовила вбивство у Берліні колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі. 

За словами міністра закордонних справ Німеччини, вбивство стало серйозним порушенням німецького законодавства та суверенітету країни, а також підірвало відносини між Москвою та Берліном.

«Прокуратура дійшла висновку, що цей злочин був скоєний за наказом когось на державному рівні у Росії. Сьогодні це підтвердив суд», — заявила міністр Анналена Бербок. 

Винним у вбивстві суд визнав громадянина Росії Вадима Красікова, відомого також під прізвищем Соколов. Його засудили до довічного ув’язнення. 

Як відомо, Зелімхана Хангошвілі застрелили зблизька у парку в центрі Берліна. Пізніше того ж дня поліція затримала Красікова, який втік із місця злочину на велосипеді. Хангошвілі воював проти російської армії у другій чеченській війні, а також боронив Грузію від російського агресора у 2008 році. Красікова впізнав один із його родичів, який проживає в Україні. За даними джерел Der Spiegel, нові докази, знайдені в Харкові під час обшуку в будинку тещі Вадима Красікова, передали німецьким правоохоронцям. Москва також вимагала його екстрадиції. При цьому Росія назвала дії Німеччини недружніми та погрожує наслідками. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ