Вступити до родини ATR

Шоста резолюція ООН — ситуація з правами людини в окупованому Криму: ZAMAN

20 грудня 2021, 09:16
558

Генеральна Асамблея ООН ухвалила нову, вже шосту за рахунком, резолюцію щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму.

За документ «Ситуація з правами людини у тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та  Севастополя, Україна» проголосувало 65 країн, «проти» — 25, «утрималися» — 85.

Серед країн, які проголосували за резолюцію: країни ЄС, США, Канада, Туреччина, Ізраїль, Грузія, Японія, кілька держав Південної Америки. 

У резолюції наголошується на неприпустимості політично мотивованих переслідувань, тортур, затримань та арештів, позасудових вбивств, викрадень, примусового зникнення людей. 

У документі містяться конкретні імена людей, яких переслідує окупаційна «влада» — це, зокрема, Емір-Усеїн Куку, Галина Довгопола, Сервер Мустафаєв, Владислав Єсипенко, Наріман Джелял.

Документ також акцентує увагу на обмеженнях, з якими стикаються українці, у тому числі корінний народ Криму — кримські татари — у реалізації своїх економічних, соціальних та культурних прав, зокрема, права на працю, а також можливість зберігати свою самобутність, культуру та здобувати освіту українською та кримськотатарською мовами. 

Окрім того, у резолюції вказується на факти знищення культурної та природної спадщини, незаконних археологічних розкопок. 

Президент України Володимир Зеленський подякував країнам за підтримку в ООН.

«Вітаю ухвалення посиленої резолюції Генасамблеї щодо ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму. Держави-члени ООН мають поглибити співпрацю в межах Кримської платформи. Підсумовуємо рік міцною міжнародною підтримкою. Цінуємо кожен голос», — написав він у своєму Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ