Вступити до родини ATR

Протести у Казахстані — Токаєв очолить Раду безпеки замість Назарбаєва: ZAMAN

6 січня 2022, 08:33
1336

На тлі кількаденних протестів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв очолить Раду безпеки країни замість Нурсултана Назарбаєва, який мав обіймати цю посаду довічно.

Про це чинний глава Казахстану заявив у зверненні до нації, де пригрозив протестувальникам жорсткими діями. 

Натомість мітингувальники закликають Токаєва піти з усіх посад, звільнити політичних в’язнів, провести вільні вибори та політичні реформи. Окрім того, протестувальники вимагають визнати злочини СРСР, засудити військову агресію проти України, зокрема окупацію Криму, а також вийти з СНД та інших союзів з Росією.

Водночас, поліція в Алмати намагається розганяти протестувальників, які штурмують урядові будівлі. 

Нагадаємо, що запеклі протести не припиняються у Казахстані з 2 січня. Людей обурило раптове підвищення ціни на пальне. Зріджений газ подорожчав удвічі — з 60 до 120 тенге за літр. Спочатку протести спалахнули у нафтовидобувному місті Жанаозені й невдовзі перекинулися на інші великі міста різних регіонів країни. 4 січня влада пообіцяла знизити ціни на газ до 50 тенге. Проте протести та заворушення не вщухають. Президент країни таки підписав відставку уряду. А ще на два тижні ввів надзвичайний стан в Алмати та в Мангістауській області. Тепер з 11 вечора до 7 ранку там діє комендантська година.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ