Вступити до родини ATR

Уйгури подали позов на китайських чиновників — тортури у таборах примусової праці Сіньцзяня: ZAMAN

10 січня 2022, 07:07
673

19 уйгурів подали позов до турецького суду на китайських чиновників, звинувативши їх у геноциді, тортурах, зґвалтуваннях та злочинах проти людяності.

Йдеться про табори примусової праці в Сіньцзяні, де, за даними незалежних розслідувань, тримають коло мільйона уйгурів. 

Спочатку Китай заперечував, що табори є. Однак пізніше Пекін підтвердив, що у Сіньцзяні є так звані «центри професійної підготовки», які допомагають боротися з екстремізмом, і де уйгурів навчають різних професій. Водночас, за словами свідків, це просто в'язниці. 

Активісти кажуть, що Міжнародний кримінальний суд вже давно мав розпочати розслідування, і що стосовно Пекіна треба запровадити військові та економічні санкції. Однак, оскільки Китай входить до складу Ради безпеки ООН, це неможливо.

Тепер уйгури хочуть досягти того, щоб у справу втрутилося турецьке правосуддя, оскільки воно визнає універсальну юрисдикцію. Тобто злочини геноциду, згвалтувань та катувань можуть розглядатися у турецьких судах, навіть якщо їх скоїли в іншій країні.

«По-перше, ми вимагаємо видати ордер на арешт людей, яких ми звинувачуємо у цих злочинах. Адже вони продовжують їх робити. Ми знаємо, що мільйони людей навіть зараз ув'язнені. Ми хочемо, щоб судовий процес розпочався негайно, і злочинці постали перед правосуддям», — каже юрист Гульден Сонмез.

Позов подали стосовно 112 китайських чиновників, зокрема членів компартії, директорів та працівників трудових таборів, а також тих, хто причетний до зґвалтування ув'язнених. Позов містить дані 116 уйгурів, яких досі тримають за ґратами в Китаї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ