Вступити до родини ATR

РФ вводить війська в Казахстан — десятки протестувальників вбиті силовиками: ZAMAN

10 січня 2022, 07:31
687

У великих містах Казахстану тривають антиурядові виступи. Десятки протестувальників у країні були вбиті силовиками.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв попросив країни-члени Організації договору про колективну безпеку надати військову допомогу. Це проросійський військовий блок із центром у Москві. До ОДКБ, окрім Казахстану, входить Вірменія, Білорусь, Росія, Киргизстан і Таджикистан. Чинний голова її ради прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян вже підтвердив, що до Казахстану відправлять так званих «миротворців». Колони військової техніки, найімовірніше російської, вже були побачені на дорогах Казахстану.

Водночас, Токаєв називає протестувальників міжнародними терористами, які пройшли серйозну підготовку за кордоном. Їхні дії він вважає актом агресії, на відміну від стрілянини з боку силовиків.

«Справжні терористи. Нам добре відомо. Вони нині вчиняють свавілля в Алмати та в інших містах. Захоплюють будівлі інфраструктури та, найголовніше, захоплюють приміщення, де зберігається стрілецька зброя», — вважає Токаєв.

Нагадаємо, що акції протесту спалахнули 2 січня у Мангістауській області після різкого підвищення цін на скраплений газ. Проте пізніше вимоги стали політичними. Люди закликали владу, зокрема й Назарбаєва, піти у відставку. І хоча уряд зрештою пообіцяв знизити ціни на газ у Мангістауській області, протести перекинулися на інші міста. Президент відправив у відставку уряд. Нурсултан Назарбаєв залишив посаду голови ради безпеки країни, але протести лише посилилися. Наразі на всій території Казахстану діє режим НС. ООН та ОБСЄ закликали сторони конфлікту до стриманого діалогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ