Вступити до родини ATR

Виставка кримськотатарської вишивки в Анкарі — друга презентація національного візерунку: ZAMAN

10 січня 2022, 09:11
665

Другу виставку традиційної кримськотатарської вишивки в Анкарі відвідали представники українського посольства у Туреччині, місцевої влади та кримськотатарської громади.

У центрі уваги — кримськотатарський національний орнамент Орьнєк, який наприкінці минулого року було внесено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. 

Орьнєк — це система символів та їхніх значень, що застосовується, зокрема, у вишиванні, ткацтві, гончарстві, майоліці, карбуванні, ювелірному мистецтві, малюванні по склу, настінному розписі тощо.

Це вже друга виставка кримськотатарського візерунку, перша відбулася 3 січня в окрузі Баликпінар, де мешкає велика кількість кримських татар.

«Ми хотіли показати цю культуру людям, які сюди приходять. Для цього ми створили дім Кримської культури у Баликпінарі. Наш проєкт завершився близько півроку тому. Ми представили його агенції розвитку Анкари, як проєкт технічної підтримки, щоб продовжити. Ми навчали наших учнів протягом 3-х місяців, включно з курсом під керівництвом кримськотатарської  майстрині вишивки Айше Османової, яку запросили з Криму. Це був тренінг вишивки вручну. Наша наступна мета ділитись нашими виробами з національної вишивки», — розповідає голова адміністрації району Гельбаші Тулай Байдар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ