Вступити до родини ATR

Поширення «Омікрону» світом — у 128 країнах вже виявили новий штам: ZAMAN

11 січня 2022, 07:45
570

Штам «Омікрон» продовжує швидко поширюватися світом.

Новий штам вже з'явився не менш як у 128 країнах. Однак все більше підтверджується те, що при новому варіанті коронавірусу хвороба протікає легше, ніж за попередніх штамів. 

Так, в Ізраїлі побито рекорд за добовим числом нових заражень. Виявили більше 17 тисяч випадків COVID-19. При цьому госпіталізувати довелося лише біля 300 пацієнтів. Водночас, у розпал спалаху штаму «Дельта» щодня до лікарні попадали понад 1300 людей. При цьому на 1000 інфікованих припадало десять тяжкохворих.

«Наразі, здається, вірус не такий небезпечний, як попередні варіанти. Але він швидко поширюється, і зростає кількість госпіталізацій. Ми вже відкрили одну палату і вона переповнена. Тепер відкриваємо друге відділення», — каже завідувач коронавірусним відділенням ізраїльської лікарні Алон Гершко.

У Бельгії також зафіксували антирекорд. За добу виявлено 27 800 заражених. Кількість госпіталізацій також збільшується, але про зростання тяжких випадків не повідомляють.

«Ми очікуємо, що пік захворюваності припаде на середину січня. Можливо, буде від 30 до 125 тисяч інфікованих за день», — передбачає вірусолог Стівен Ван Гюхт. 

Бельгійська влада поки що не планує посилювати карантинні заходи і вводити обов'язкову вакцинацію.

Водночас, у Мексиці з кінця грудня також фіксують дедалі більше заражених за добу. При цьому курорти країни сповнені туристів. Великої загрози від поширення «Омікрону» влада поки не бачить. 

Спалах захворюваності спостерігається і в мегаполісах Індії, хоча госпіталізацій небагато. За останню добу у країні виявили 179 тисяч нових випадків COVID-19. При цьому у більшості заражених є легкі симптоми захворювання, або їх немає взагалі. Проте влада побоюється, що «Омікрон» почне поширюватися і в сільських районах. Там система охорони здоров'я слабша, ніж у містах. У результаті лікарні можуть бути переповненими. У багатьох індійських містах вже запровадили нічну комендантську годину, а у вихідні людям забороняють без особливої ​​причини виходити з дому. Окрім того, тимчасово закрили школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ