Вступити до родини ATR

8-годинні перемовини у Женеві — Росія не переконала США: ZAMAN

12 січня 2022, 08:30
764

Москва шантажувала — Вашингтон відкидав.

Так завершилися 8-годинні перемовини у Женеві щодо гарантій безпеки. 

Зустріч відбулася у закритому режимі на території представництва США при відділенні ООН. 

Делегацію США очолила перший заступник держсекретаря Венді Шерман, а Росії — заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков. З Москви він привіз ультиматум до НАТО — більше не роширюватися. Ба більше, на думку Кремля, альянс мають залишити країни Балтії, Польща, Угорщина, Словаччина, Словенія, Чехія та інші — усі, хто приєднався після 1997 року. Ще одна вимога Москви — не брати до НАТО Україну, бо це, мовляв, неабияка загроза для РФ.

У Державному Департаменті заявили, що очікують, коли російські солдати повернуться до казарм, а не загрожуватимуть Україні. І вкотре наголосили, що не Росії вирішувати, кому бути в НАТО.

«Ми були тверді, реагуючи на безпекові пропозиції, які ми чули від Москви. Ми не дозволимо нікому згорнути політику відкритих дверей НАТО, яка завжди була центральною в Альянсі. Ми також не відмовимося від двосторонньої співпраці з суверенними державами, які хочуть співпрацювати зі Сполученими Штатами. І ми не прийматимемо рішення про Україну без України, про Європу без Європу, про НАТО без НАТО», — запевняє речник Держдепартаменту США Нед Прайс.

Перемовини у Женеві відкрили дипломатичний тиждень. У середу та четвер з росіянами говоритимуть в НАТО та ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ