Вступити до родини ATR

Російські військові у Казахстані — 10 тисяч протестувальників затримано: ZAMAN

13 січня 2022, 08:22
694

Стратегічні об’єкти оточені блокпостами, а міста патрулюють озброєні російські військові.

Влада Казахстану передала під охорону інтервентів урядові будівлі, енергетичні станції, летовища та інші підприємства і ключові об’єкти інфраструктури.

Майже всі так звані охоронці — російські військові. Серед них і ті, хто брав участь в окупації Криму та сходу України. Вони патрулюють летовище Алмати. На місці складають і запускають розвідувальні безпілотники. 

Лише навколо Алмати встановлено 6 блокпостів. Інтервенти перевіряють документи і в місцевих казахстанських поліціянтів.

Водночас, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що російські війська залишать його країну найближчими днями.

«Небезпечні загрози для безпеки країни запобігли. У рамках антитерористичної операції ведеться робота з виявлення осіб, які брали участь у злочинах», — заявив президент.

Магазини та громадський транспорт у місті вже запрацювали. Проте інтернет, як і раніше, вмикають ненадовго. Люди тим часом шикуються у довжелезні черги до банкоматів. Народний банк виплачує соціальну допомогу та пенсії, втім готівки тут не бачили вже кілька днів.

Нагадаємо, що протести у Казахстані спалахнули через різке підвищення цін на пальне у передноворічний день. Потім вони переросли у більш масштабні виступи проти уряду та екслідера Нурсултана Назарбаєва. Його місцезнаходження та доля досі достеменно невідомі. Силовики затримали вже близько 10 тисяч протестувальників. Багато людей загинули від вогнепальних поранень, втім їхня точна кількість невідома. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ