Вступити до родини ATR

Україні не перешкоджатимуть у вступі до НАТО — Столтенберг: ZAMAN

13 січня 2022, 10:02
650

Північноатлантичний альянс відхилив вимоги Росії щодо нерозширення НАТО та присутності військ блоку на його східному фланзі.

Про це заявив Генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг після засідання Ради Росія-НАТО у Брюсселі. 

За його словами, Росія на зустрічі підтвердила вимоги, які вона опублікувала в грудні. А саме — не приймати жодних нових членів до НАТО і вивести сили з територій східних союзників. 

Союзники, зі свого боку, підтвердили свою політику відчинених дверей і право кожної держави обирати власні безпекові формати. 

За словами Столтенберга, країни-члени НАТО підтвердили, що вони не дозволять позбавити їх можливості захищати та обороняти одне одного, зокрема, це стосується присутності військ НАТО у східній частині Альянсу. 

Єнс Столтенберг також повідомив, що Альянс і Російська Федерація мають суттєві розбіжності щодо України. Про це відбулася непроста розмова з представниками РФ.

«Щодо членства та політики відкритих дверей, то всі союзники єдині навколо основного принципу, що кожна держава має право обирати свій шлях. Це закріплено у документах, які є фундаментальними для європейської безпеки. Усі союзники згодні, що лише Україна і тридцять союзників вирішуватимуть, коли Україна буде готова до членства. Ніхто більше. У Росії немає вето. Союзники можуть надавати підтримку Україні на шляху до НАТО, допомагати модернізувати озброєння та виконувати стандарти НАТО і, зрештою, союзники з НАТО та Україна прийматимуть рішення про її членство», — наголосив Столтенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ