Вступити до родини ATR

Табори переселенців в Афганістані — ООН закликає виділити 4,5 мільярда доларів: ZAMAN

14 січня 2022, 10:14
747

ООН допомагає афганським сім’ям на сході країни, де були організовані табори для внутрішніх переселенців.

У таборах живуть сім’ї, які втекли зі своїх домівок після приходу до влади угруповання «Талібан». Узимку жити в наметах стало значно складніше. Представники ООН роздають людям ковдри та інші речі, які допоможуть утеплитися. Насамперед підтримують уразливі групи населення, тобто дітей, вагітних жінок, інвалідів, матерів-одиначок та інших. 

Раніше президент США Джо Байден сказав, що планує виділити додаткові 300 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу для Афганістану. Загалом обсяг допомоги, яку Вашингтон надасть із жовтня, перевищить 780 мільйонів. 

США також відправлять до Афганістану мільйон додаткових доз вакцин проти коронавірусу. Це плюс до трьох мільйонів, які вже доставили. 

Тим часом ООН у вівторок закликала виділити країні майже 4,5 мільярда доларів на гуманітарну допомогу. Це найбільша сума, яку організація будь-коли збирала для окремої держави. 

На пресконференції заступник Генсекретаря ООН Мартін Гріфінс сказав журналістам, що вирішується доля країни й регіону загалом.

«Гуманітарні агенції можуть працювати в Афганістані лише в тому разі, якщо в економіці є готівка, яку можна використовувати для виплачування зарплат, покриття витрат, закупівлі пального й так далі. Брак ліквідності — це гуманітарна проблема, а не економічна», — каже Гріфінс.

За даними ООН, майже 23 мільйони афганців, а це більш як половина населення країни, страждають від недоїдання. З них дев’ятьом мільйонам, коли прийдуть холоди, загрожує голод. Економічна криза в Афганістані посилилася, відколи торік у серпні до влади повернулися таліби. Вони скинули підтримуваний Заходом уряд. Перед тим США вивели із країни свої війська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ