Вступити до родини ATR

Європа ближча до війни ніж будь-коли за останні 30 років — висновок засідання постійної ради ОБСЄ: ZAMAN

14 січня 2022, 10:56
724

Європа ближча до війни ніж будь-коли за останні 30 років.

Такий невтішний підсумок засідання постійної ради ОБСЄ у Відні від міністра закордонних справ Польщі, який головував на зустрічі. 

У зустрічі взяли участь усі 57 країн-членів ОБСЄ на рівні послів, зокрема й представник України. Обговорювали скупчення російських військ на українському кордоні та погрози Москви НАТО щодо нерозширення на Схід. 

Представник Росії Алєксандр Лукашевич залишився невдоволеним.

В ОБСЄ наголошють, що готові до діалогу та консенсусу, але цього ж чекають і від Москви. Головний заклик — поважати Гельсінський акт про непорушність кордонів.  

«Я вважаю, що вся ця напруженість є результатом, насамперед, різного розуміння європейської безпеки. Наприклад, ми не можемо припустити, що безпека однієї країни може бути зміцнена за рахунок іншої, порушуючи принцип ОБСЄ, як то повага до територіальної цілісності та суверенітету або ж право кожного вирішувати свою долю, долучатися до організацій чи альянсів», — підкреслив міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау. 

Водночас, делегація ЄС в ході засідання закликала Росію зменшити напругу на кордоні з Україною, додавши, що в іншому разі доведеться заплатити. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував партнерам за позицію та наголосив, що наша держава продовжить співпрацю задля стримування агресивних намірів Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ