Вступити до родини ATR

Особисте зобов’язання — суд у Києві обрав запобіжний захід Порошенку: ZAMAN

20 січня 2022, 09:16
673

Порошенку обрали запобіжний захід у вигляді особистого забов’язання.

Так постановив Печерський райсуд Києва у так званій вугільній справі, де фігурує, зокрема й колишній президент, а нині народний депутат Петро Порошенко. 

Він має здати паспорти та з’являтись до суду, слідчих та прокуратури. 

Прокурор просив суд обрати двомісячний арешт із правом внесення застави у мільярд гривень. Захист просив не обирати жодного запобіжного заходу. 

Головуючий суддя, що обирав запобіжний захід Порошенку, на минулому засіданні 17 січня пробув у нарадчій кімнаті майже п’ять годин та переніс його оголошення. Таке його рішення нардеп вважає політичним переслідуванням.  

Водночас, під стінами Печерського суду поштовхались поліціянти та протестувальники. Правоохоронці забороняли їм встановлювати біля суду так звані діжки-пічі, де збиралися розпалювати вогонь.

Нагадаємо, що у понеділок Петро Порошенко повернувся до України. Він виїхав з країни ще 17 грудня минулого року, коли проігнорував слідчого ДБР, який намагався вручити йому повістку. По поверненні, на летовищі Жуляни в Києві, колишній президент привітав кількатисяячний мітинг на його підтримку та поїхав до суду. П’ятого президента підозрюють у державній зраді та сприянні тероризму. Йдеться про закупівлю вугілля на окупованих територіях Донбасу у перші роки війни. Серед фігурантів справи також лідер фракції ОПЗЖ та кум путіна Віктор Медведчук. Він, як і бізнесмен Сергій Кузяра, зараз під домашнім арештом. Ще один фігурант — Володимир Демчишин, який тоді очолював Міністерство енергетики та вугільної промисловості України. Демчишина оголосили в міжнародний розшук, а його активи заарештували. За версією слідства, у грудні 2014 року Демчишин посприяв укладанню угод на придбання вугілля у компаній з окупованого Донбасу. Усього протягом 2015 року за поставки вугілля з окупованих територій було перераховано більше 200 мільйонів гривень, не рахуючи коштів, сплачених готівкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ