Вступити до родини ATR

Бранці мають бути виправдані — дебати у «справі» другої сімферопольської групи: ZAMAN

20 січня 2022, 10:39
917

Захист виступив на дебатах у «справі про тероризм» другої сімферопольської групи.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

«Справу» розглядає Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону. 

На лаві підсудних — 25 кримських татар. Усіх звинувачують у тероризмі та спробі захоплення влади в Росії. Дебати відбулися щодо підгрупи Фархода Базарова, Ризи Ізетова, Раїма Айвазова, Шабана Умерова та Ремзі Бекірова. Їм загрожує від 16 до 18 років ув'язнення.

Як докази провини бранців, слідство наводить приховані записи, зроблені під час зустрічі підсудних, де обговорювалися як релігійні питання, так і побутові та політичні. Основну частину звинувачення побудовано на показаннях «прихованих свідків», які нібито були присутні на зустрічах підсудних і знають їх особисто.

Нагадаємо, що 25 кримських татар було затримано у березні 2019 року в передмісті Сімферополя внаслідок масових облав, які ФСБ провела у місцях компактного проживання кримських татар. Багатьом під час обшуку було підкинуто літературу, яка у Росії визнана екстремістською. Більшість затриманих були активістами, готували і передали продукти раніше затриманим кримським татарам, ходили на суди та висвітлювали ці процеси. Затриманих утримували у Сімферопольському СІЗО, але вже через пару днів вивезли до СІЗО Ростовської області, що суперечить міжнародному праву та правилам ведення війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ