Вступити до родини ATR

«Від глобальної архітектури безпеки залишилися уламки» — Зеленський звернувся до парламенту Естонії: ZAMAN

13 квітня 2022, 17:56
862

Потрібен новий пакет санкцій Євросоюзу з блокуванням всіх російських банків та ембарго на імпорт енергоносіїв.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час звернення до естонського парламенту.

За словами президента, це єдиний інструмент, який може примусити російську федерацію до миру.

«Я закликаю вас при затвердженні нового, дуже важливого санкційного пакету проти російської федерації на рівні ЄС захищати необхідність повного блокування усіх російських банків, а не лише частини. Я закликаю нарешті внести нафту у санкційний пакет. Потрібне ембарго на рівні всього Європейського Союзу», — закликав він.

Зеленський додає, що російський реваншизм знищив усе те, що десятиліттями працювало на спокій та стабільність Європи. За його словами, від глобальної архітектури безпеки залишилися хіба що уламки — такі ж руїни, як і від українських міст, розбомблених російськими ракетами та авіацією. А усі міжнародні інституції, які мають підтримувати мир, — ООН, ОБСЄ та інші — не здатні зараз зупинити російську агресію.

«З одного боку, Росія користується своїми привілеями в міжнародних структурах. Зокрема, окупованим нею місцем постійного члена Радбезу ООН, щоб блокувати будь-які намагання реально повернути мир у Європу чи в інші регіони, де Росія воює. Саме вона. А з іншого боку, російське керівництво абсолютно не вірить у те, що Європа здатна притягнути Росію до відповідальності. У Москві просто не вірять, що Європа здатна примусити Росію до миру. Розраховують на розкол серед європейців і на те, що пріоритет збереження торгівлі для європейців буде вищим, ніж пріоритет безпеки чи навіть пріоритет виживання сусідніх з Росією народів», — додав президент.

Наприкінці виступу Зеленський подякував Таллінну за військову допомогу Україні, за прийом українських біженців та за відмову від купівлі російських енергоресурсів. Однак, за словами глави держави, цього поки що замало, щоб зупинити агресію Кремля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ