Вступити до родини ATR

«Справа» Джемілєва — окупанти вимагають 3 роки позбавлення волі для лідера кримськотатарського народу: ZAMAN

18 квітня 2022, 16:42
731

3 роки позбавлення волі у колонії-поселенні вимагають окупаційні «прокурори» у «суді» Армянська для лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

У так званому «суді» завершилися дебати сторін.

«Прокурор» заявив, що вина Джемілєва повністю доведена, і просив за статтями «про недбале зберігання зброї» та «незаконне зберігання боєприпасів» звільнити Джемілєва від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням терміну давності, а за статтею про незаконний перетин кордону призначити йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі покарання у колонії-поселенні.

Захист представивши свої докази, у дебатах заявив про необґрунтованість звинувачення та просив винести виправдувальний вирок.

Оголошення вироку відбудеться 22 квітня о 13 годині.

Судовий процес над лідером кримськотатарського народу тривав понад 20 місяців і проходив заочно — без участі самого Джемілєва.

«Справа» була споряджена нашвидкоруч, після оголошення лідерами кримських татар маршу на Крим навесні 2020 року.

За словами захисту, цю «справу» вигадали для дискредитації лідера кримськотатарського народу перед міжнародною громадськістю.

Факт незаконного перетину так званого «російського кордону» окупанти в суді довести не змогли. Адже Джемілєву не вручалася офіційна заборона на в'їзд до Криму.

Нагадаємо, що 3 травня 2014 року Мустафа Джемілєв спробував потрапити додому у Крим. Але окупанти без жодних підстав його через адміністративний кордон не пропустили. На це тисячі кримських татар із національними прапорами вирушили у бік пункту пропуску для зустрічі лідера. Окупанти стягнули військових та заблокували проїзд. Тоді Мустафа Джемілєв для уникнення протистоянь вирішив повернутися до Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ