Вступити до родини ATR

Від покарання звільнено, але визнано винним — у Криму відбувся «суд» над Мустафою Джемілєвим: ZAMAM

22 квітня 2022, 17:36
767

Окупаційний «суд» у Криму заочно засудив лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва.

Лідера кримськотатарського народу визнали винним за трьома епізодами. За нібито незаконне придбання та зберігання набоїв та недбале зберігання зброї окупанти присудили Мустафі Джемілєву 1 рік позбавлення волі та 35 тисяч рублів штрафу, а за нібито незаконний перетин російського кордону — два роки умовного терміну.

Від покарання, пов'язаного із зберіганням зброї, Джемілєва звільнено, оскільки минули терміни притягнення до відповідальності. А від покарання нібито за незаконний перетин російського кордону його зовсім амністували.

За словами так званої «судді», це «поблажка» у зв'язку з 70-річчям перемоги у Великій Вітчизняній війні. Водночас, адвокат Микола Полозов впевнений, що це поразка сторони звинувачення.

«Фактично від покарання Мустафа Джемілєв цим вироком звільнений, хоч і визнаний винним. Насправді подібні рішення виносяться зазвичай у тому випадку, коли звинувачення не довело вину підсудного. Щоб не псувати статистику, суди не виносять виправдувальні вироки», — зазначив Полозов.

Заочне судилище без участі самого Джемілєва тривало більше 20 місяців. «Справа» була сфабрикована нашвидкуруч після оголошення лідерами кримських татар маршу на Крим навесні 2020 року.

«Протягом стільких засідань не було жодного свідчення провини Мустафа ага, жодного доказу. Мустафа ага потрапив під амністію, хоч він і не винний. Але ні за яким звинуваченням він не повинен відповідати. Тяжко ж визнати безневинну людину винною. Я думаю, що це не останнє засідання, сподіваюся, буде і апеляція, подивимося, яке там буде рішення», — каже голова ЦВК Курултаю Заїр Смедля.

За словами захисту, цю «справу» вигадали для дискредитації лідера кримськотатарського народу перед міжнародною громадськістю. Факт незаконного перетину так званого російського кордону окупанти в «суді» довести не змогли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ