Вступити до родини ATR

Попрощалися із ветеранам національного руху — у Криму помер Лютфі Бекіров: ZAMAN

25 квітня 2022, 15:53
772

У Криму попрощалися із ветераном національного руху кримських татар Лютфі Бекіровим. Він помер у віці 93-х років.

Лютфі Бекіров народився у 1928 році в Бахчисараї, разом з усім народом був депортований до Середньої Азії. Ще на початку 1960-х років він приєднався до національного руху кримських татар. Лютфі Бекіров організовував та брав участь у мітингах у місті Бекабад в Узбекистані, збирав підписи під документами і був, так би мовити, листоношою національного руху — передавав важливі документи від одного керівника руху іншому.

За його роботу чоловіка кілька разів було затримано та заарештовано. У 1968 році, йому разом ще з кількома десятками сімей кримських татар вдалося повернутися до Криму та оселитися у Красногвардійському районі. Повернувшись на батьківщину, свою активну діяльність Лютфі Бекіров не припинив — продовжував збирати гроші для поїздки активістів до Москви, допомагав сім'ям інших кримських татар, які також намагалися повернутися на півострів. Через це, за надуманими звинуваченнями, у 1970-ті роки Лютфі ага двічі — два з половиною і чотири роки — відбував ув'язнення.

Незважаючи ні на що, Лютфі Бекіров вважав себе щасливим, оскільки зміг прожити в рідному Криму. Він до останнього мріяв побачити Крим вільним від російських загарбників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ