Вступити до родини ATR

Від 12 до 14 років за ґратами — незаконний вирок п’ятьом кримським татарам: ZAMAN

12 травня 2022, 15:20
650

Термінами від 12 до 14 років покарав п'ятьох кримських татар російський Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Тофіка Абдулгазієва, Владлена Абдулкадирова, Ізета Абдуллаєва, Меджита Абдурахманова засудили до 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, а Білял Аділов, на думку окупантів, каратиметься 14 років.

Окупанти звинуватили кримських татар у тероризмі та спробі захоплення влади в Росії через нібито причетність до партії «Хізб-ут-Тахрір».

За словами захисту, провину їхніх підзахисних так і не змогли довести. Звинувачення побудовано лише на свідченнях прихованого свідка на псевдо «Фаритов», слова якого перевірити неможливо. Також у ході так званого «слідства» та «судилища» зафіксовано низку порушень, але служителі окупаційного «суду» виконують побажання ФСБ, яка невпинно фабрикує «справи» проти кримських татар, які не погодилися з окупацією Криму.

«Ми, звичайно ж, сподіваємось, що стільки вони сидіти не будуть і вийдуть незабаром.  Ніхто з них не зламався у цих тяжких нестерпних умовах слідчого ізолятора.  Вони гідно проходять це випробування, тому що розуміють, що це не їхня особиста справа, а всього нашого народу.  Вони розуміють, що якщо погодяться з ярликом терористів, то відчинять величезні двері для силовиків, які переслідують наш народ під таким мотивом», — каже адвокат Еміль Курбедінов.

Нагадаємо, що 25 кримських татар окупанти затримали у березні 2019 року під час масштабних облав у передмісті Сімферополя. Усіх звинуватили у тероризмі та спробі захоплення влади і вивезли до слідчих ізоляторів Ростовської області, що є порушенням міжнародного права. Частина затриманих вже отримали терміни, частина — чекає на рішення. Рідні засуджених не мають сумнівів, що це є політичною справою. Їх близьких засудили до таких термінів, оскільки вони були громадськими активістами — відвідували судилища та надавали підтримку раніше затриманим кримським татарам та їхнім родинам.

За звинуваченням в уявному тероризмі та міфічному захопленні російської влади, в окупованому Криму затримано вже понад 80 кримських татар. Близько 200 дітей ростуть сиротами. Правозахисники засуджених вважають їх політв'язнями. З кожними новими облавами кількість затриманих зростає. А російські спецслужби, ведучи боротьбу з уявним тероризмом, багаторазово завищують свої показники розкриття реальних терористичних злочинів і тримають у страху населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ