Вступити до родини ATR

Україну треба включити до проєкту «Тримор’я» — Зеленський: ZAMAN

20 червня 2022, 15:48
736

Президент України Володимир Зеленський запропонував включити Україну до проєкту «Тримор’я», виступаючи на відкритті саміту цього партнерського об'єднання.

Як відомо, до «Тримор’я» входять 12 країн Центрально-Східної Європи, у яких є вихід до Балтійського, Чорного та Адріатичного морів.

Насамперед, ця ініціатива спрямована на розвиток інфраструктурних проєктів. І Україна у цьому союзі теж має стати у нагоді. Так, за словами Зеленського, розгалужена мережа постачання газу, газові сховища можуть задовольнити потреби усіх країн «Тримор’я».

Окрім того, як зазначив президент, після приєднання енергосистеми України до енергосистем ЄС, український експорт електрики може допомогти країнам ініціативи Трьох морів стати повністю незалежними від російського енергетичного тиску.

«Україна має бути учасницею ініціативи Трьох морів. Це неправильно, що наша держава залишилася за межами цієї ініціативи. Ми маємо знайти формат, в якому могли б реалізувати приєднання. Достатньо лише одного погляду на географічну мапу нашого регіону, щоб зрозуміти, що тільки з Україною всі інші країни можуть реалізувати свій потенціал: економічний, інфраструктурний, потенціал соціальних зв’язків між нашими країнами, людьми та історичні основи життя в нашому регіоні», — заявив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ