Вступити до родини ATR

В ексдепутата знайшли понад 6 тисяч артефактів — викрадені з музеїв Криму: ZAMAN

24 червня 2022, 16:19
2745

Скіфські мечі-акінаки, давньогрецькі шоломи, посуд трипільської культури та нашийні гривні.

ФОТО: Державне бюро розслідувань

ФОТО: Державне бюро розслідувань

Загалом більше 6 тисяч артефактів, яким позаздрить будь-який європейський музей, нині експонується у Національному музеї історії України. Але всі ці старожитності бронзової доби та Середньовіччя «зберігалися» у колишнього постпреда президента України у Криму та голови Ради Міністрів автономії Валерія Горбатова. Артефакти виявили правоохоронці, коли навідалися з обшуком до його офісу у середмісті Києва.

Старожитності, які за приблизними оцінками коштують мільйони доларів, але є безцінним історичним спадком, зберігалися в таємних кімнатах та навіть в електрощитовій.

Стародавні мечі, карабіни та навіть низка монет, для яких Горбатов виокремив спеціальну кімнату — речові докази у справі проти колишнього кримського прем’єра.

Валерія Горбатова підозрюють у веденні бізнесу в окупованому Криму та на Донбасі, сплаті там податків і фактично фінансуванні окупаційних режимів.

У ДБР заявляють, що він має тісні зв’язки з окупаційним ватажком Криму Аксьоновим, чия дружина навіть давала Горбатову право користування своїм майном.

До слова, Горбатов втік з Києва на окуповані території незадовго до повномасштабного вторгнення росії. Тим часом, безцінні поцуплені та придбані у чорних копачів артефакти зберігатимуться в Національному музеї історії України, і щойно завершиться розслідування, колекцію передадуть музейному фонду України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ